Torgny Lindgren var en svensk författare som föddes 1938 och ägnade stora delar av sitt författarskap åt några av landets bästa Norrlandsskildringar. Många av hans böcker handlade om hans uppväxt i Västerbotten. De präglades också i stor utsträckning av filosofiska funderingar och hans kristna tro. Det gjorde honom unik i ett Sverige som i så pass hög utsträckning under lång tid sjungit ateismens lov.
Norrländska betraktelser
Lindgren debuterade som författare under 1960-talet. Under 1960- och 70-talen bestod hans släppta verk enbart av diktsamlingar. Senare skulle hans litterära hantverk alltmer domineras av böcker som handlade om hans uppväxt i Västerbotten. Ofta med en satirisk och samhällskritisk ton. Bland hans influenser nämns bland annat den danske filosofen Sören Kierkegaard och den tyske filosofen Arthur Schopenhauer. Det är i vart fall inte svårt att se hur Kierkegaard influerade Lindgren. Den danske filosofen som av många betraktas som existentialismens ursprung skrev ju själv sina filosofiska betraktelser i en skönlitterär stil. Schopenhauer å sin sida skrev små aforismer som ofta var smått komiska i sitt bottenlösa mörker. Satiren och humorn var också ofta komponenter i Torgnys litterära verk.
Batseba – det mest kända verket
Lindgrens mest kända bok torde vara Batseba. Den finns översatt till mängder av språk och är också med på världsbibliotekets lista över särskilt betydelse fulla verk. Det var också för den boken som Lindgren 1986 belönades med det franska litteraturpriset Prix Femina. Ett litteraturpris som av många betraktas som nästan lika prestigefullt som Nobelpriset.
År 1991 förärades Torgny med en stol i Svenska Akademien. Som de flesta av er förstås redan känner till är det det smått hemlighetsfulla sällskap kulturellt belästa människor som varje år utser en vinnare av det prestigefulla Nobelpriset i litteratur. Torgny lämnade jordelivet år 2017, han blev 78 år gammal. Han lämnade efter sig ett av Sveriges främsta författarskap.