Thomas Pynchon är en amerikansk författare som blivit lika känd för sina böcker som för sin medieskygghet. Under sin 60 år långa karriär har han konsekvent lyckats hålla sig undan rampljuset och det existerar egentligen bara ett enda offentligt fotografi av honom.
Ett viktigt författarskap
Skyggheten till trots måste Pynchon betraktas som en av efterkrigstidens mest framgångsrika och viktiga amerikanska författare. Hans snåriga noveller som ofta kretsar kring svåra och intrikat flätade konspirationsteorier har haft ett stort inflytande på konst, film och musik som gjorts sedan 1970-talet och framåt. Den mest kända boken i Pynchons författarskap är förmodligen mastodontnovellen Gravitationens Regnbåge. Ett snudd på ogenomträngligt verk som utmärks av enormt långa satser och komplicerade meningsuppbyggnader – dock inte utan elegans.
Den som är sugen på att börja läsa Pynchon gör dock rätt i att börja i en annan ände. Buden på nummer 49, en bok som publicerades 1966 är betydligt mer lättsmält än många av hans senare böcker. Den är kortare men innehåller ändå alla element som Pynchon senare blev känd för: hemliga organisationer som utövar större inflytande över våra liv än vad vi vill tro, komplexa och poetiska fraseringar och ljusskygga figurer som vet mer än vad de vill berätta. Buden på nummer 49 har konsekvent hamnat på listor över några av de bästa amerikanska novellerna någonsin. Även om man inte är sugen på att gräva ner sig i Pynchons författarskap är den ett självklart val för den som vill plöja igenom klassikerna.
En av Pynchons senaste romaner var Inherent Vice som sedermera filmatiserades av Paul Thomas Anderson med Joaqin Phoneix i huvudrollen. Ett annat noterbart inslag i Pynchons karriär var när han gjorde ett gästinhopp i den animerade serien The Simpsons. I ett avsnitt av serien från 2004 kunde författaren synas iklädd en papperspåse på huvudet, för att skoja om sin egen skygghet.